Sonoelastografia

Sonoelastografia este o forma de ultrasonografie care are o foarte buna aplicabilitate in depistarea formelor de cancer de san. Cu o acuratete de aproape 90%, sonoelastograful poate diferentia formatiunile maligne de cele benigne din cadrul sanului.

Sonoelastografia este o metoda de examinare complementara mamografiei, ecografiei bidimensionale sau examenului Doppler.

Sonoelastograful este un tip special de ecograf. Acesta poate pune in evidenta orice modificare de la nivelul sânului, de la tumori pâna la denivelari si ulceratii.

Investigatia propriu-zisa poate sa diagnosticheze tumori de dimensiuni mici, chiar si mai mici de un centimetru, ceea ce ajuta la punerea in evidenta a cancerului mamar inca din fazele incipiente, lucru care poate creste rata de vindecare a bolii.

De regula, investigatia dureaza 15 minute, dar atunci când se pune in evidenta o tumoare aceasta poate sa dureze mai mult. De cele mai multe ori, rezultatele sunt interpretate de medici imediat dupa încheierea procedurii. Rezultatele scanarii ecografice se prezinta sub forma unei harti colorate in functie de gradul de elasticitate al tesuturilor scanate.

Culoarea rosie indica o elasticitate mare a sânului. O tumoare cu elasticitate scazuta înseamna cancer, iar culoarea predominanta va fi albastru intens.

Pentru realizarea investigatiei medicul ecografist  foloseste o sonda speciala pentru scanarea sânului. Rezultatul examinarii e interpretat în functie de o scala de culori, de la rosu pâna la albastru, care e numerotata de la unu la cinci, în functie de gravitatea bolii.

Tumorile canceroase se identifica si prin masurarea tesuturilor de la nivelul sânilor. Tumorile canceroase au în peste 80% din cazuri o elasticitate scazuta, tesuturile afectate fiind mai dure decât cele sanatoase. Sonoelastograful masoara elasticitatea tesutului afectat si o compara cu cea a tesutului din jur sau a unor tumori benigne, iar în urma testarii se poate spune daca e sau nu cancer, cu o acuratete de 90%.

Dintre avantajele acestei investigatii amintim:

  • lipsa durerii.
  • investigatia e non-invaziva,
  • sânul nu e iradiat
  • procedura nu are efecte secundare.