Termografia si tomografia

Multi pacienti fac o grava confuzie intre TERMOGRAFIE si TOMOGRAFIE. Denumirea corecta si completa a celei de-a 2-a metode este Tomografie Computerizata (engl. CT-SCAN).

Desi numele celor 2 metode imagistice este destul de apropiat, diferentele dintre cele 2 metode sunt majore. Iata pe scurt care sunt caracteristicile celor 2 metode:

imagine termograficaTERMOGRAFIA este metoda de investigatii imagistice care scaneaza de la distanta caldura corpului uman si evidentiaza zone cu modificari termice anormale, care pot fi cauzate de anumite afectiuni. Termograful este de dimensiuni relativ reduse, cam de dimensiunea unei camere video profesionale. Locatia unde se efectueaza scanarile termografice nu trebuie sa aiba caracteristice constructive deosebite, doar sa asigure distanta minima de lucru a termografului.

 

computer tomografPe de alta parte, TOMOGRAFIA Computerizata este o metoda imagistica radiologica, puternic iradianta care pune in evidenta structuri interne din corpul pacientului. Se fac iradieri succesive ale unor zone din corpul pacientului si dupa prelucrarea datelor obtinute pe calculator se pot obtine imagini ale diferitelor organe sau sectiuni ale acestora. Aparatul care executa tomografiile computerizate este de mari dimensiuni, locatia unde este instalat acesta trebuie sa fie si ea de dimensiuni mari si bine izolata impotriva radiatiilor ionizante (raze X)

Cele 2 metode imagistice sunt complementare. Unele diagnostice puse prin termografie pot fi confirmate si prin tomografie, si vice-versa. Fiecare din aceste metode are indicatii clare de utilizare. Tomografia este deosebit de utila in cazul in care pacientul urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale si atunci cand se pun in evidenta anumite structuri prin folosirea substantelor de contrast.