Informatii despre termografie si ecografie

O colectie de informatii de interes pentru cei care doresc sa afle mai multe detalii despre TERMOGRAFIE si ECOGRAFIE / ultrasonografie

Avantajele termografiei medicale

  • Nu iradiaza (cel mai mare avantaj), spre deosebire de celelalte metode, foarte iradiante (Radiografia, RMN si Tomografia computerizata)
  • Se poate aplica la orice varsta si in orice situatie (inclusiv la gravide)
  • Se poate repeta ori de cate ori e nevoie (pentru ca nu iradiaza)
  • Ajuta atat la stabilirea diagnosticului cat si la urmarirea evolutiei tratamentului multor boli
  • Depisteaza precoce riscul de aparitie in perioada urmatoare a unei anumite boli (sesizeaza degradarea zonei sau a organului respectiv si indica riscul de imbolnavire)
  • ajuta la stabilirea  numarului corect de sedinte necesare pentru tratament
  • Ofera precizie in tratament (tratamentul se face sub scanare termografica)
  • Cu ajutorul termografiei se poate urmari si aprecia efectul tratamentului aplicat si se poate determina cand trebuie repetat
  • Este mai ieftina si mai usor de efectuat 

Intrebari frecvente termografie/ecografie

Cat dureaza o sedinta de scanare termografica?
R: In general o sedinta de termografie generala dureaza in jur de 5 minute. In cazul in care termograful evidentiaza semne ale unor posibile afectiuni, scanarea zonelor cu probleme va prelungi durata sesiunii pana cand se vor prelua toate imaginile termografice necesare stabilirii diagnosticului corect.

Termografia este dureroasa?
R: Deoarece pacientul nu este atins cu nici un aparat sau accesoriu medical in timpul realizarii termografiei, aceasta manevra nu este absolut deloc dureroasa.

Ce precizie are rezultatul scanarii termografice comparativ cu alte metode imagistice?
R: In general precizia diagnosticului termografic este comparabila sau chiar mai buna decat a celorlalte metode de diagnostic imagistic in cazul afectiunilor pe care acesta le poate depista. Se pot diagnostica in jur de 150 de afectiuni folosind termografia.

Ce riscuri sunt asociate sedintelor de termografie si ecografie?
R: Riscurile pentru pacient cat si pentru medicul care face invcestigatiile termografice si ecografice este minim, aproape 0. Deoarece sunt metode neinvazive, atat termografia cat si ultrasonografia pot fi folosite cu incredere ori de cate ori este nevoie pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru urmarirea evolutiei starii unui pacient, chiar si daca este vorba de copii, batrani sau femei insarcinate.